Veel gestelde vragen

Met welke doeken werkt u ?

Omwille van de stevigheid gebruik ik enkel 100% linnen voorgespannen schilderdoeken. Deze zijn met 3 lagen gesso voorbehandeld. Voor mijn grote doeken verkies ik schilderdoeken met een alumiumframe van 45 mm. Wanneer het schilderij klaar is, span ik het doek in iedere hoek met houten spietjes op.

Hoe prepareert u uw doeken ?

Om matte plekken te voorkomen is het niet onverstandig de doeken met 2 extra lagen ‘Non Absorbant Acrylic Primer’ voor te behandelen. Dit maakt het schilderen nadien tevens veel gemakkelijker.

Welke olieverf gebruikt u ?

Ik werk enkel met extra fijne handgemaakte olieverf. 

Mijn voorkeurmerken zijn Michaël Harding (GB) en Williamsburg (VS). Deze producenten bieden kwalitatief hoogstaande olieverf aan met een maximum aan pigmenten zonder vulmiddelen. Hun consistentie is smeuïg. ‘Flakewhite’ gebruik ik van Blockx (B).

Ik heb een 60-tal kleuren te mijner beschikking waarvan er doorgaans een 12-tal op mijn palet komen.

Welke hulpmiddelen gebruikt u bij uw portretten?

Ik maak uitsluitend gebruik de Alvin-proportional divider (D) om na het schetsen in olieverf de afstanden te verifiëren alvorens verder te gaan met de afwerking.  

Welke penselen gebruikt u ?

Aanvankelijk maakte ik gebruik van natuurlijke Tobolsky Kolinsky marter penselen. Ik merkte vrij snel dat deze niet slijtvast waren bij gebruik bij grote oppervlakken. Vandaar dat ik overgeschakeld ben op synthetische penselen Top-Acryl van DaVinci en Precision van Rafaël. Enkel voor portretten gebruik ik nog de dure marterpenselen.